EEN DOLFINARIUM VRIJ EUROPA?
zondag 28 juli 2013

Demonstratie Brussel 15.00 tot 18.00 uur.

Demonstratie Brussel
Zo'n 250 tot 300 mensen kwamen samen om dolfijnen een stem te geven. Een oproep aan Europa een verbod in te voeren op het in gevangenschap houden van dolfijnachtige.
Europa zou hiermee gehoor geven aan een opkomende trend waarbij steeds meer landen inzien dat dolfinaria inhumaan zijn en om die reden hun deuren sluiten.
Het opsluiten van een dolfijn in een bassin zou je kunnen vergelijken met het levenslang opsluiten van een mens in een badkamer zonder raam.
Met Dhr. E. Van Tilburg, hoofd Dierenwelzijn heeft tijdens de demonstratie een goed gesprek plaatsgevonden van waaruit wij verdere stappen zullen ondernemen.

Het Europees Besluit 1999/22/CE gebiedt Europese Lidstaten ervoor te zorgen dat de levensomstandigheden van dieren in gevangenschap zoveel mogelijk die van in het wild levende dieren nabootsen. Dit is onmogelijk voor dolfijnen en walvissen die tientallen tot 100 km per dag afleggen in zee.

Wetenschappelijk bewijs is inmiddels sterk genoeg om te kunnen zeggen dat dolfijnen daadwerkelijk emoties en persoonlijkheden hebben. Ethisch gezien kun je dan stellen dat het doden en gevangen houden van dolfijnen niet juist is.
Het houden van deze intelligente zelfbewuste dieren in gevangenschap is door juiste voorlichting dan ook voor steeds meer mensen onacceptabel.

In Engeland sloot het dolfinarium in 1993 haar deuren door strenge regelgeving. Ook in Brazilie zijn geen dolfinaria meer door zo'n ontmoedigingsbeleid. In Chili, Costa Rica en onlangs India is een verboden op het houden van dolfijnen.

Annelies Mullens met zoon Willem en Ric O'Barry
Dolfijnen worden aan kinderen tentoongesteld in onnatuurlijk kleine bassins en voeren circuskunstjes uit. Dit heeft totaal geen educatieve waarde, integendeel, kinderen worden onjuist voorgelicht.

De enige manier om deze dieren te begrijpen en te bestuderen is in hun eigen leefomgeving. De enige manier om deze dieren te beschermen is door de overbevissing en vervuiling van onze oceanen tegen te gaan.

Het succes van de TV serie "Flipper" in de jaren 60 heeft ervoor gezorgd dat het houden van dolfijnen wereldwijd een zeer winstgevende industrie is geworden. De dolfijnentrainer uit deze serie, Ric O’Barry, was ook aanwezig bij de demonstratie in Brussel. Hij produceerde in 2009 de omstreden docu-film ‘The Cove’ en zet alweer tientallen jaren in voor de vrijheid van dolfijnen wereldwijd.

Beelden van de demonstratie in Brussel:

Permalink | Reacties (10) | Reageer

PERSBERICHT DOLPHIN GROUP ASA OVERKOEPELENDE ORGANISATIE VAN DOLPHIN GEOPHYSICAL AS
woensdag 19 december 2012

In Marinelink.com verscheen afgelopen maandag ook een persbericht over de mogelijke oorzaak van standingen van walvisachtige.

http://www.marinelink.com/news/contracts-seismic-dolphin350067.aspx?goback=%2Egde_2694670_member_197552903

Permalink | Reacties (7) | Reageer

PERS BERICHT DOLPHINMOTION
zondag 16 december 2012

Vier dagen doodsstrijd bultrug door toedoen olie industrie?

Nijmegen, 16 december 2012 - Vanaf het begin van dit jaar spoelen grote walvisachtige en bruinvissen aan, een aantal dieren lijkt ziek, sommige zijn uitgehongerd en anderen lijken in goede conditie te zijn gestorven. Bultrug Johannes en de onlangs dood aanspoelde potvissen riepen vragen op bij stichting Dolphinmotion. En na onderzoek komt zij uit bij de olie-industrie.
Sinds begin dit jaar zijn er meerdere reflectie-seismiek (akoestische golven) en hydrografische bodemonderzoeken naar olie en gas gedaan en zijn er vele strandingen gemeld waaronder 3 vinwalvissen, 2 spitssnuitdolfijnen, 26 grienden en 2 bedreigde sei-walvissen.
Gedurende de afgelopen weken was dit schip werkzaam tussen New Castle en Denemarken, zo´n 100 kilometer ten noorden van het beschermde gebied de Doggersbank en 400 kilometer van de Waddenzee.
In het afgelopen jaar hebben zelfs zo´n 10 seismiek en een aantal hydrografische onderzoeken plaatsgevonden. De schotse staats secretaris van milieu Richard Lochhead heeft reeds een aanvraag gedaan een onderzoek in te stellen.
Na de zaak van de gestrande orka Morgan in 2010 gingen de beschermingorganisaties EDEV, de Sea First Foundation en Stichting Dolphinmotion in gesprek met verantwoordelijke EL&I over de aanpak van toekomstige strandingen. Ook zijn wij in gesprek met SOS-dolfijn, die wij in de toekomst graag onafhankelijk zien opereren van Dolfinarium Harderwijk, waar zij fasilitair en grotendeels financieel afhankelijk van zijn, aldus Hester Bartels van Stichting Dolphinmotion.
Buiten het feit dat na Morgan en Johannes en strandingen van de afgelopen tijd duidelijk is dat er hoognodig een protocol opgesteld moet worden ten aanzien van met name grote gestrande walvisachtige, die niet opgevangen kunnen worden, is het ook zaak te kijken waarom deze dieren stranden. Mogelijke oorzaken zoals te weinig voedsel als gevolg van overbevissing en schepen met reflectie-seismiek technologie zouden volgens Dolphinmotion goed onderzocht moeten worden.


Permalink | Reacties (4) | Reageer

UITSPRAAK ZAAK MORGAN
donderdag 13 december 2012

Het is verdrietig voor alle dieren, wij hebben deze rechtszaak verloren.
De uitspraak roept veel vragen op, hebben de rechters hun werk goed gedaan? Internationale verdragen zijn zo goed als genegeerd! CITES en Bleker lijken het hand boven het hoofd te zijn gehouden. Spoedig komen wij hier op terug.

Permalink | Reacties (13) | Reageer

BODEMPROCEDURE ORKA MORGAN
donderdag 01 november 2012


Aanvankelijk zou de hoorzitting 3 uur duren, dit is echter uitgelopen en totaal ruim 7 uur geworden.

Na maanden van voorbereiding was het eindelijk zo ver om inhoudelijk op de zaak in te gaan.
De rechters waren geinteresseerd, stelde goede vragen aan alle partijen. Er werd tijd genomen om bepaalde feiten goed te kunnen weerleggen.

Orka Expert Ingrid Visser van de Free Morgan Foundation heeft Morgan geobserveerd, in een presentatie heeft zij kunnen laten zien hoe het nu met haar gaat en duidelijk kunnen maken waarom Morgan zo spoedig mogelijk weg moet uit Loro Parque.

Jeff Foster onafhanekelijk (orka) expert was expert getuige en heeft de rechter kunnen vertellen waarom Morgan nog altijd een goede kandidaat is voor vrijlating. Jeff Foster heeft meerdere vrijlatingen van walvisachtigen succesvol begeleidt, zoals Keiko de orka uit 'Free Willy' en onlangs 2 dolfijnen uit Turkije die jarenlang gevangen zaten.

De hoofdtrainer van Loro Parque Gavier Almunia was aanwezig om zijn zegje te doen en vertelde hoe fijn Morgan het volgens hem heeft in Loro Parque, en hoe gelukkig ze is met haar nieuwe familie.
De rechter wilde uitgelegd krijgen hoe het zit met het accepteren van een orka in een vreemde groep, waarom dat in Loro Parque wel kan volgens EL&I, Dolfinarium Harderwijk en Loro Parque en in het wild niet zou kunnen. Hij gaf aan dat hij dat een vreemd verhaal vond.
De rechter zei begrepen te hebben dat de orka's in Loro Parque zelfs een ander dialect spreken dan Morgan. Acceptatie met de Noorse orka's, waar Morgan ook vandaan komt, zou wellicht eenvoudiger kunnen zijn.
Eigenlijk is hier door Loro Parque, het ministerie en Dolfinarium Harderwijk geen antwoord of uitleg op gegeven.

De rechter was niet gelukkig met het feit dat onze advocaat geen vragen mocht stellen aan de Dhr. Almunia. Hij gaf aan dat hij graag wilde dat de vragen van de Orka Coalitie beantwoord zouden worden, maar Dhr. Almunia niet kon dwingen te antwoorden. Hij vroeg de advocaat va het Dolfinarium of zij zich er van bewust waren dat dit in hun nadeel zou kunnen werken. Desondanks werd wederom geweigerd antwoord te geven op vragen van de Orka Coalitie of Free Morgan Foundation.
De rechter vroeg onze advocaat de vragen in ieder geval toch te stellen, hij benieuwd was naar de vragen. De rechter gaf ook aan dat hij het jammer vond dat deze vragen niet beantwoord werden, hij net als ons graag de antwoorden op deze vragen had gehoord.

De Orka Coalitie was gevraagd een betoog te houden. Daarin heb ik punten meegenomen die in het proces zelf eigenlijk niet relevant waren, maar voor een beeldvorming van het geheel wel belangrijk zijn.

Betoog:
Uiteraard sluit ik mij namens de OC aan bij onze advocaat, maar wil graag het volgende ook nog benadrukken.

In de 19e eeuw werden mensen tentoongesteld in circussen, de zogeheten freakshows.

In 2007 werd in europa de laatste dansende beer bevrijd.
Afgelopen jaar werd de laatste circusaap in beslag genomen.

Vier dagen geleden heeft onze regering een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen aangekondigd.
Morgan is een wild dier!
Morgan leeft niet in een reizend circus, maar voert wel kunstjes op voor publiek in ruil voor wat dode vis.

De aandacht en support voor Morgans vrijheid groeit met de dag, steeds meer mensen kunnen niet geloven wat dit dier ondanks nationale en internationale verdragen overkomen is.

Twee dagen geleden heeft Koninklijke hoogheid prins Albert de tweede van Monaco zich publiekelijk uitgesproken dat hij vindt dat Morgan een kans moet krijgen terug te keren naar haar natuurlijke habitat.
Een jaar eerder deed koning Sophia van Spanje dit ook al.

Jean Michel Cousteau is naar Nederland gekomen en hier aanwezig om ruim anderhalf miljoen mensen te vertegenwoordigen.
Onze eigen Lenie ’t Hart en Doutzen Kroes pleiten openlijk voor Morgans vrijheid.
Alleen al de afgelopen dagen hebben meer dan 120.000 mensen Doutzens petitie voor Morgans vrijlating getekend.
Nationaal, maar ook internationaal is er belangstelling, in deze rechtszaal zitten mensen uit Amerika, Duitsland, België, Spanje en Engeland. Duizenden anderen zitten thuis met spanning te wachten op een bericht over deze hoorzitting.

Morgans lot ligt helaas in de handen van mensen, wij mogen niet vergeten dat Morgan niet de kans heeft gekregen om in vrijheid te kunnen leven.
Laten we met z’n allen haar die kans geven!

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1301135

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.
Permalink | Reacties (19) | Reageer

INTERNATIONAL DOLPHIN DAY SCHIPHOL
zaterdag 01 september 2012


Met de aktie op Schiphol is succes geboekt. MASkargo en Cathay Pasific Airways hebben een week voor de aktie officieel te kennen gegeven geen walvisachtigen te zullen vervoeren, met anderen zijn wij nog in gesprek hierover.Vliegvaartmaatschappijen bewust maken van het leed van dolfijnen in gevangenschap is een belangrijke stap een einde te maken aan de wereldwijde handel in deze dieren. De drijfjachten en slachting, het uitwisselen, de handel in dolfijnen moet stoppen.

Dolfijnen hebben hechte familiebanden, deze worden door slachting en verhandelen vaak op zeer jonge leeftijd uit elkaar gerukt. Hierdoor lopen deze sociale, hoog intelligente en zeer gevoelige dieren een enorm trauma op.
Permalink | Reacties (6) | Reageer

KLEINE OVERWINNING VOOR SAD & LONELY IN JAPAN
zondag 01 april 2012

De lege tank van Sad & Lonely.
Sad & Lonely zijn twee Atlantische gevlekte dolfijnen die in de kleinste of misschien wel 'de'kleinste tank ter wereld werden gehouden.

Ric O'Barry heeft aandacht gevraagd voor deze dolfijnen en duizenden mensen hebben een petitie getekend.

Met name Professioneel gevechtskunstenaar Enson Inoue heeft voor verandering gezorgd. Na verschillende bezoeken aan deze dolfijnen heeft hij contact opgenomen met Burgemeester Sangen van Taiji en gevraagd of hij naar de situatie van de dieren wilde komen kijken.
Burgemeester Sangen heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de dolfijnen naar een groter bassin zijn gegaan afgelopen week.

Het lijkt een kleine overwinning, dat is het ook voor Sad & Lonely, zij blijven in gevangenschap in een onnatuurijke omgeving.
Toch is het meer dan een kleine overwinning, de Japanner Enson Inoue die zich ingezet heeft voor deze dieren, de burgemeester van Taiji, die deze dolfijnen Hope & Faith hernoemd heeft, geven hoop voor de toekomst.

Ric O'Barry: "Door samen te werken maken we een enorm verschil voor dolfijnen. Laten we onze inzet wereldwijd verdubbelen"Permalink | Reacties (3) | Reageer

GROWING MOVEMENT
vrijdag 30 maart 2012

Demonstratie WDSF en SAVE Wildlife Conservation Fund Duitsland

Ruim 150 mensen kwamen vrijdag op voor dolfijnen.
Meer dan 150 mensen lieten hun stem 'zien' voor de dolfijnen in de Duisburgse dierentuin waar in het verleden zo'n 60 dolfijnen dood zijn gegaan.
In de afgelopen 20 jaar is dit officieel bijgehouden en zijn 15 dolfijnen overleden. Momenteel leven er nog 10 dieren in de Duisburger Zoo.

In duisland zijn verschillende dolfinaria inmiddels gesloten:
- Phantasialand/Brühl 1991
- Europapark Rust 1993
- Hansapark/Sierksdorf 1993
- HolidayPark/Hassloch 1994
- Zoo Hamburg 1995
- Heidepark Soltau 2008 door medewerking van WDSF en ProWal

Het laatste succes van WDSF ProWal is Zoo Münster,
eind 2012 zullen ook deze hun deuren sluiten.


Ric O'Barry, WDSF en Dolphinmotion in gesprek.
Organisaties werken er aan om ook de dolfijnen uit de dierentuin in Duisburg en Nürnberg te krijgen, waardoor Duisland net als Engeland dolfinaria vrij zal zijn.

In de afgelopen jaren zijn veel dolfinaria gesloten en is de bouw van nieuwe niet door gegaan.

Wereldwijd zie je dolfinaria veranderen, om sympathie op te wekken open zij een opvangcentra voor walvisachtige zoals stichting
SOS dolfijn, starten zij educatieprojecten en doen aan
'zogenaamde' wetenschappelijke onderzoeken.

Opvangcentra als SOS dolfijn zijn veelal een makkelijke weg om wild(op)gevangen dieren in gevangenschap te houden.
Ook in Amerika zijn onlangs onder luid protest vanuit de bevolking
uiteindelijk opgevangen grienden toch nog vrijgelaten.

Orka Morgan is daar een 'groot' voorbeeld van, helaas zit zij door toedoen van Staatssecretaris Bleker vooralsnog in Tenerife. Een onbekend groot aantal van de 'kleinere' bruinvissen is hetzelfde lot ondergaan en leven in gevangenschap, volgens het dolfinarium kunnen zij niet leven zonder medicijnen.

Dolfijnen in een showbad met enorm luide muziek die rare kunstjes moeten vertonen en daarvoor in ruil een dood visje krijgen. Een slechter voorbeeld van educatie over dolfijnen is er bijna niet te geven. Niets, maar dan ook werkelijk helemaal niets is natuurlijk aan dit gebeuren en leren kinderen dat het prima is dieren op te sluiten en rare dingen te laten doen door middel van macht.

De wetenschap wordt gebruikt door dolfinaria voor het legaal in gevangenschap houden van wildgevangen dieren zoals Morgan. Er zijn wetenschappers die zich laten betalen door dolfinaria met een verzoek voor een bepaald onderzoek, zo'n onderzoek is natuurlijk niet objectief te noemen. Dit is niet altijd even gemakkelijk te achterhalen. Gelukkig doen de meeste wetenschappers hier niet aan mee en verafschuwen dit soort praktijken.


Permalink | Reacties (779) | Reageer

MORGAN OPNIEUW GEWOND!
donderdag 22 maart 2012

Opnieuw zijn er foto's verschenen van Morgan waarop verwondingen te zien zijn. De verwondingen zijn van eind februari, zowel het dolfinarium als Loro Parque hebben hier niets over naar buiten gebracht.
Het dolfinarium doet deze wonden naar de media af als de zogenaamde 'rake marks', wat volgens hen heel gewoon is in een dominantie strijd. Volgens de dierenarts van het dolfinarium zou het een slecht teken zijn als Morgan geen verwondingen zou hebben.
Echter heeft de dierenarts het hier over de zogenaamde oppervlakkige 'rake marks' een soort schaafwonden, oppervlakkige krassen die tijdens het spelen ontstaan.
De wonden die Morgan heeft zijn diep, tot in de vlesige huidlaag, zoals dit ook te zien is op de foto.

Bij wilde jonge orka's zie je dit soort diepe littekens als op Morgan nagenoeg niet. De oudere mannetjes, die een dominantiestrijd met elkaar aan gaan hebben uiteraard wel van dit soort littekens.

Natuurijk zal het dolfinarium en ook Loro Parque volhouden dat dit normaal is bij orka's en zullen zij niet toegeven dat Morgan niet geaccepteerd wordt door de andere orka's.
De experts aangesloten bij de Free Morgan Foundation hebben hiervoor gewaarschuwd. De orka's in Loro Parque zijn voor hun tweede en derde levensjaar allen bij hun moeder weggehaald. Buiten dat dit zeer triest is voor zowel moeder als jong, hebben zij geen sociale vaardigheden aangeleerd gekregen, wat problemen geeft. Aan Tekoa is dat dan ook duidelijk te zien, zijn hele lichaam zit onder de littekens.
Vooralsnog zit Morgan met de kleine Aden van anderhalf jaar, die met de fles is grootgebracht omdat hij verstoten is door zijn moeder en door haar aangevallen werd. Zijn moeder is wederom drachtig, waar Loro Parque alle orka's gaat laten is vooralsnog een raadsel. Skyla, Tekoa en Keto zullen moeten optreden. Kohana moet apart van de rest met haar kalf, maar Morgan en Aden ook.
Ik zou er niet gek van staan te kijken als ook dit jong weer verstoten zal worden door Kohana.
Buiten deze verwonding heeft Morgan meerdere littekens van dit soort diepe bijtwonden.

Permalink | Reacties (3) | Reageer

WERSUT SEGUNI INDONESIA (WSI) HET REIZENDE CIRCUS MET DOLFIJNEN.
dinsdag 21 februari 2012

Het overhevelen van de dolfijnen. Foto: JAAN

Meer dan 72 dolfijnen worden in verschrikkelijke omstandigheden
gehouden om op te kunnen treden in het reizende circus op Java.
De dolfijnen worden van de vrachtwagen, waar zij in een kleine
reis box zitten, overgeheveld naar het plastic
bassin om op te treden.

Het houden van dolfijnachtige in een luxer bassin valt ook niet te
rechtvaardigen, maar deze manier van dolfijnen houden is wreed.
Uiteraard brengt dit reizen enorm veel stres en depressie, op deze manier is er geen goede zorg voor de dieren en leven zij niet lang.
De dolfijnen, die qua intelligentie en zelfbewustzijn beschouwd wordt als een niet menselijk persoon is zich bewust van zijn erbarmelijke situatie.

Hier kunt u meer informatie vinden over het reizende circus.

Wij vragen aandacht voor deze belangrijke dolfijnen circus campagne van Jarkarta Animal Aid Network (JAAN) in Indonesie en help hen deze zeer wrede uitbuiting van dieren te stoppen.


Schrijf en/of bel naar:

Gedung Manggala Wanabakti
Gedung 1 Lantai 3
Jl. Jend. Gatot Subroto, Jakarta

Phone: 00 62 21 573 18 20
Fax: 00 62 21 570 02 26

Governor of Jakarta;
bowof@jakarta.go.id

Minister of Forestry Department;
menhut@dephut.go.id

Copy-Paste: bowof@jakarta.go.id, menhut@dephut.go.id

Stuur een copy van alle correspondentie naar de ambassade in Den Haag, de overheids instellingen in Indonesie en JAAN.

Sekretaris Jenderal, Forestry Department
sekjen@dephut.go.id
boenm@dephut.go.id

Inspector General Forestry Department
irjen@dephut.go.id

Director General Forestry Department
dirjenphka@dephut.go.id

Copy past CC: sekjen@dephut.go.id, boenm@dephut.go.id, irjen@dephut.go.id, dirjenphka@dephut.go.id,

BCC aan JAAN: jakartaanimalaid@gmail.comPermalink | Reacties (5) | Reageer

1 | 2 | 3 | 4
T-shirts
De T-shirts zijn binnen! U kunt deze hier bestellen.
Hosting & programmering:
Vormgeving in samenwerking met moonsenses.
Stichting Dolphinmotion - Triodos bankrekeningnr. 784759316